Eduskuntavaaleissa 2023 sain 770 ääntä. Kiitos luottamuksesta!
Pohdin eduskuntavaaleja vuoden jälkeen kokemuksesta. Mitä se antoi? Mihin pystyin vaikuttamaan? Pidin alun perin ajatusta varsin hulluna: Miksi lähteä kampanjoimaan, kiertämään maakunnan kylmiä toreja? Rahalle ja ajalle olisi muutakin käyttöä. Keskustan kannatus keväällä 2023 ei näyttänyt nousujohteiselta ja populistinen puhe nosti päätään. Juuri näistä syistä lähdin.
Muistan vaalien aikaan ajatelleeni, että ”tämä on kovempaa kuin luulin”. Aika kultaa muistot. Vuosi taakse päin katsoen, sain kokemuksesta paljon ammennettavaa kuntapolitiikkaan ja aluevaltuustotyöhön. Tutustuin maakunnan ihmisiin, mahtaviin tyyppeihin, jotka tekevät sydämellään työtä ihmisten elämään vaikuttavien asioiden hyväksi. Tutustuin puoluetoimiston ihmisiin, hekin mahtavia tyyppejä, joiden kanssa on luonteva jakaa ajatuksiaan niin pienistä, kuin isoista asioista. Tutustuin kansanedustajiimme, joille sain kertoa näkemyksiäni siitä, mihin keskustalaista politiikkaa tulee jatkossa viedä. Erityisen iloinen olen siitä, kuinka huomaan itse kehittyneeni minulle uudella elämänalueella: poliittisessa yhteistyössä.
Laitan tähän blogiini ylös vuoden 2023 vaaliteemani. Näiden asioiden eteen olen jatkanut työtäni Jyväskylän varavaltuutettuna ja Aluevaltuuston varavaltuutettuna. Varmasti tavalla tai toisella jatkan edelleen, huomaan olevani ajatusteni takana pitkäjänteisesti. Ihmisten hyvinvointi on yhteiskunnan paras resurssi.
Vaaliteemani eduskuntavaaleissa 2023:
1. Mielenterveys ja peruspalvelut etulinjaan.
· Mielenterveydestä tarvitaan valtakunnallinen kansanterveyshanke. Koronan mielenterveysseuraukset on otettava vakavasti viimeistään nyt.
· Koululaisten ja opiskelijoiden hyvinvointia parannetaan yhteistyössä oppilaitosten ja hyvinvointialueiden kanssa. Toimiva oppilashuolto ehkäisee ongelmia.
· Päihdepalvelujen saavutettavuus on otettava erityiseen tarkasteluun kaikissa ikäryhmissä. Huumekuolemia voidaan estää, jos apua saa ajoissa.
· Luonnon, kulttuurin ja yhteisöllisyyden hyvinvointivaikutuksia on tuotava esiin päätösten teossa.
2. Ympäristöriskit kuriin. Suomen energiaomavaraisuus saavutetaan oikeudenmukaisesti, kun riskit tunnistetaan ja säätely ajanmukaistetaan.
· Suomesta voidaan saada kestävän kaivostoiminnan mallimaa vain vaatimalla nykyistä parempaa laatua kaivostoiminnan ympäristöhaittojen ehkäisyltä. Puhtaan kaivosteknologian kehittäminen voi tarjota suomeen teknologisen kehittämisen mahdollisuuksia.
· Tarvitaan tuulivoimalaki, jolla 1) turvataan omaisuuden suoja ja muiden yritysten toimintaedellytykset tuulivoimarakentamisen naapurustossa 2) Suojataan arvokkaimmat luontokohteet tuulivoimarakentamiselta. 3) Määritellään tuulivoima ympäristöluvan varaiseksi 4) Määritellään tuuliteollisuudelle oikeudenmukainen taloudellinen vastuu sähkönsiirtoreittien ja sähköverkon toimintavarmuuden ylläpidon osalta.
· Sekä tuulivoiman että kaivosteollisuuden ympäristöriskeistä ja niiden ehkäisystä tarvitaan tutkittua tietoa lisää.
· Kiertotalousajatteluun panostusta: Kohtuullistetaan raaka-aineiden kuluttamista.
3. Koulutuksen ja sivistyksen yhteiskunta
· Koulutuksen tasa-arvon edistäminen: Lähikoulut, maksuton toisen asteen sekä korkea-asteen koulutus pidettävä saavutettavissa eri puolilla Suomea.
· Tutkittu tieto oppimisesta ja ihmisen kehityksestä nykyistä parempaan käyttöön koulutuspolitiikassa. Turvataan opettajille mahdollisuudet tehdä hyvää työtä.
· Vapaa sivistystyö ja järjestöt tuottavat yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia yhteiskuntaan. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava.
Teksti kirjoitettu keväällä 2024. Julkaistu myöhemmin.

Komentarze