top of page
Search

Kunpa näkisin tähtitaivaan

Juttelin vaalikadulla henkilön kanssa, joka kertoi pitkästä mielenterveyden hoitohistoriastaan. Hän arveli, että parasta hoitoa hänelle juuri nyt olisi päästä metsään katselemaan tähtitaivasta ja juttelemaan toisten samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Järkevä toive. Hän oli pahoillaan, ettei kaupungissa asuvana vähävaraisena ja autottomana päässyt helposti pimeään metsään. ”Kunpa näkisin vielä tähtitaivaan”, hän huokaisi.


Facebook ja lehtien mielipidepalstat ovat nyt vaalien alla pullollaan ehdotuksia siitä, kuinka ihmisten mielenterveys parannetaan aluevaalien jälkeen. Lähipalveluilla, nopealla avulla, matalan kynnyksen palveluilla ja kokonaisvaltaisella otteella. Kyllä. Samaa mieltä. Vien ajatusta lisäksi uuteen suuntaan.


Luonto hyvinvoinnin lähteenä esiintyy usein juhlapuheissa. Onneksi olemme pääsemässä konkreettisempaan suuntaan ja saamme myös tutkimusnäyttöä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Luontokokemuset laskevat stressitasoa ja lisäävät hyvinvointiamme kokonaisvaltaisesti. Luonnossa liikkuminen kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän.


Luontoa tavoitteellisesti ja tietoisesti käyttävistä hoiva- ja hoitopalveluista käytetään termiä Green Care. Meillä on ihmisryhmiä, jotka eivät hyödy puheeseen ja keskusteluun perustuvista hoidoista. On hyviä kokemuksia eläinavusteisesta terapiasta esimerkiksi nuorten tai erityisryhmien kuntoutuksessa. Hevosen tai koiran kanssa voi yhteys löytyä helpommin kuin ihmisen. Luonto- ja eläinavusteisilla menetelmillä voidaan luoda sosiaalisesti kannustavia ja kokonaisvaltaisia, elämyksellisiä kokemuksia tarjoavia ympäristöjä. (Lue lisää Anja Yli-Viikarin blogista)


Suomessa on kasvava joukko sote-ammattilaisia, jotka ovat kouluttautuneet Green Care -menetelmiin ja uusia toimintamalleja kehitetään jatkuvasti. Sosiaali- ja terveysalan palvelujen kokonaisuudessa näillä on paikkansa. Tulevaisuuden mahdollisuudet luontokokemusten hyödyntämisestä hyvinvoinnin tukena ja edistäjänä ovat myös taloudellisesti merkittävät. (Tulevisuuskuvia luontokokemusten hyödyntämisestä - Luonnosta hyvinvointia, palveluja ja liiketoimintaa).


Olemme Keski-Suomessa hyväosaisia kauniin ja puhtaan luontomme puolesta. Pidetään siitä huolta, niin luonto pitää huolta meistä.

Kuva Ylisjärveltä: Osmo Weijo.

127 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page